ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ: Έξυπνες λύσεις σε Περιβάλλον

Oι «έξυπνες» λύσεις που εφαρμόζονται και δύναται να εφαρμοστούν στους τομείς του περιβάλλοντος και της υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας / Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης.

Ο Βασίλειος Μπουργανός , Διευθυντής του ΙΕΧΜΗ παρουσίασε της δραστηριότητες του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα πεδία της έρευνάς του, που είναι η νανοτεχνολογία – προηγμένα υλικά, το περιβάλλον, η ενέργεια, οι βιοεπιστήμες – βιοτεχνολογία.

Τόνισε πως το Ινστιτούτο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διεπιστημονικότητα, και τις νέες «περιοχές» ενώ υπογράμμισε τη συνεργασία του με πολλές επιχειρήσεις . «Πιστεύουμε στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε.
Το προσωπικό του (ερευνητές κλπ) ανέρχεται σε 150 άτομα ενώ ο κ. Μπουργανός παρουσίασε τα έργα του ΙΤΕ /ΙΕΧΜΗ που είναι σε εξέλιξη και τα οποία υιοθετούν «έξυπνες» λύσεις.
Ο Κλεομένης Μπάρλος , Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ) στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη δυσκολία συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και ερευνητών. «Συνήθως οι ερευνητές ζητούν τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας και συστήνει πριν κάποιος ζητήσει την οικονομική συνδρομή της βιομηχανίας για την έρευνά του να κάτσει μαζί με τη βιομηχανία, να καταλάβει ποια είναι τα προβλήματά της και να προσπαθήσει να δώσει σε αυτά «έξυπνες λύσεις». Αν το κάνει αυτό δεν θα υπάρξει μια βιομηχανία που δεν θα θέλει να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα.
Στις «έξυπνες λύσεις» για καθαρότερο αέρα αναφέρθηκε ο καθηγητής Σπύρος Πανδής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ & Πανεπιστήμιο Πατρών) . Μεταξύ άλλων είπε πως υπάρχουν ημέρες με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην Πάτρα ακόμα και στην πλατεία Γεωργίου και «στόχος μας σαν ερευνητική ομάδα, είναι να έχουμε έναν πλήρη χάρτη για το τι συμβαίνει με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όχι μόνο στην Πάτρα και ακόμα πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε και ποιες πηγές φταίνε, ώστε να μπορούμε να επέμβουμε». Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνουν για τη διόρθωση φθηνών αισθητήρων ώστε να δείχνουν τις σωστές τιμές. «Aφου διορθώσαμε τους αισθητήρες μάθαμε κάποια πράγματα για το τι γίνεται στην πόλη μας. Μέτρηση Φεβρουαρίου 2019. Το χειρότερο μέρος είναι στην Κυψέλη, που είναι κάπου στη μέση μεταξύ λιμανιού και σταδίου και φταίει η καύση των ξύλων. Το λιμάνι είναι το δεύτερο χειρότερο και εκεί φταίει η καύση των ξύλων», είπε μεταξύ άλλων.
Παρουσιάζοντας τη μέτρηση του Οκτωβρίου 2019 είπε πως το χειρότερο μέρος ως προς την ποιότητα του αέρα ήταν η Τριών Ναυάρχων και ως πηγή ανέφερε τα εστιατόρια.
Επίσης γνωστοποίησε πως «αρχίζουμε και τοποθετούμε στην Πάτρα αισθητήρες για αέριους ρίπους, για τη μέτρηση του μονοξειδίου του άνθρακα, μονοξειδίου του θείου κλπ. Είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας με τη Yotivo η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας».
Πέρα από τους αισθητήρες παρουσίασε και άλλα «έξυπνα» εργαλεία για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην Πάτρα, μεταξύ των οποίων ένα φορτηγάκι που το έχουν διαμορφώσει σα κινητό εργαστήριο, το οποίο έχει βρεθεί σε διάφορες περιοχές της πόλης.
Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο φασματόμετρο μάζας των σωματιδίων , που είναι όργανο τελευταίας τεχνολογίας και το οποίο αποκαλύπτει το δαχτυλικό αποτύπωμα των πηγών των σωματιδίων. «Συγκρίνω τις μετρήσεις για το καύσιμο για το μαγείρεμα, με αυτό που είδαμε στο εργαστήριο ότι είναι το μαγείρεμα και μπορείτε να δείτε ότι ταιριάζουν γι αυτό είμαστε αρκετά σίγουροι τι προκαλεί το πρόβλημα στην Τριών Ναυάρχων». Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εφαρμογής αυτής της τεχνικής στην Πάτρα την περίοδο του χειμώνα, είπε πως το 43% των υψηλότερων συγκεντρώσεων προέρχεται από την καύση των ξύλων, το 17% από τα μεταφορικά μέσα, το 24% από μεταφερόμενη ρύπανση και από το μαγείρεμα το 16%.
Ο κ. Πανδής αναφέρθηκε και σε άλλους «έξυπνους τρόπους» για να δουν τη ρύπανση και στην ανάπτυξη καινοτόμων οργάνων. Μάλιστα, όπως τόνισε, όλη αυτή η τεχνογνωσία του ΙΤΕ /ΙΕΧΜΗ εξάγεται σε άλλες χώρες.
Ο Δρ. Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Yodiwo Α.Ε και συντονιστής του έργου SmartAQM παρουσίασε την πλατφόρμα διαχείρισης έξυπνων κτιρίων και την πλατφόρμα διαχείρισης «έξυπνων» πόλεων. Μέσα από την πλατφόρμα «παρακολουθούνται» σε ένα κτίριο, πρόσωπα και πράγματα ώστε να αποφεύγονται κλοπές, ατυχήματα κλπ , γεγονός που συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση του κόστους συντήρησης, στη βελτίωση της παραγωγής στη βιομηχανία, προλαμβάνοντας ανεπιθύμητες καταστάσεις κλπ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συσχέτιση γεγονότων υπό την «τεχνητή νοημοσύνη». Με τη συσχέτιση μεγεθών προσεγγίζονται και οι «έξυπνες πόλεις». Για την πλατφόρμα διαχείρισης «έξυπνων» πόλεων τόνισε πώς η μέτρηση της ποιότητας του αέρα θα μπορέσει να επηρεάσει τη διαχείριση της κυκλοφορίας.
Στις ποικίλες δυνατότητες που δίνει η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Ηλεκτρονικής Υγείας και Συναισθηματικής Υπολογιστικής , στην υποστήριξη της μακροχρόνιας νοσηλείας ασθενών σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης αναφέρθηκε ο Καθηγητής Ηλίας Μαγκλογιάννης , Διευθυντής Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Τεχνικός Διευθυντής του Έργου SISEI. Μίλησε για συστήματα ψυχαγωγίας των ασθενών , βελτιωμένη εμπειρία νοσηλείας, γοα πολύτιμα εργαλεία για την ιατρική και το νοσηλευτικό προσωπικό ,και για τη διαχείριση και «παρακολούθηση» των ασθενών, καθώς και σε άλλες δυνατότητες.
«Το θέμα της μετατροπής της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας τεχνολογίας μέχρι το 2021 ανέπτυξε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου Πρόεδρος του ΔΣ MITEF Greece, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2020.
Όπως εξήγησε. το ελληνικό Παράρτημα MITEF ιδρύθηκε το 2013. Είναι Μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Αυτοχρηματοδοτούμενο απευθύνεται σε όλα τα μέλη της ευρύτερης ελληνικής τεχνολογικής κοινότητας και προσφέρει πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ειδικών, επιχειρηματιών, επενδυτών
Επίσης αναφέρθηκε στο The MITEF Greece Startup Competition, το βασικό πρόγραμμα που συνδυάζει την πρακτική εκπαίδευση με τη διεθνή δικτύωση των νέων επιχειρηματιών, κάνοντας αποτίμηση της τετραετίας 2015 – 2019.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γιώργος Φούσκας, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πέτρος Γανός, Προϊστάμενος του Τμήματος Συντονισμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων.

Πηγή: Σύμβουλος Online